Ρ. Αικατερινάρη (ΕΕΣΥΠ): Πώς οι οργανισμοί του Δημοσίου θα συνεργαστούν με τις startup

ΕΕΣΥΠ για την καινοτομία: Η Ράνια Αικατερινάρη μιλάει στο capital.gr σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Δικτύου Καινοτομίας HCAP για συνεργασία με το οικοσύστημα των startup.
Του Κώστα Κετσιετζή

Πεδία συνεργασίας με το ελληνικό startup οικοσύστημα σκηνή δημιουργεί η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), μέσω της σειράς τεχνολογικών διαγωνισμών “HCAP Innovation Challenge” με αντικείμενο προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες εταιρείες δημοσίου τομέα.

Πρόκειται για μια σειρά διαγωνισμών πολύ διαφορετική από τα συνηθισμένα. ”Το ‘HCAP Innovation Challenge’ ανήκει σε μια κατηγορία διαγωνισμών, τα “incentive prize competitions” στους οποίους οι συμμετέχοντες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες προκλήσεις ή δυσεπίλυτα προβλήματα που θέτουν οι διοργανωτές και να κερδίσουν έπαθλα”, εξηγεί στο Capital.gr, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ Ράνια Αικατερινάρη.

Έτσι σε αντίθεση με άλλους διαγωνισμούς καινοτομίας που διεξάγονται και αναζητούν τεχνολογικές ιδέες σε θεωρητικό επίπεδο ή σε πολύ πειραματικό στάδιο, οι λύσεις που θα κατατεθούν θα αξιολογηθούν και θα επαληθευθούν σε πραγματικές συνθήκες.

“Προσπαθούμε να συνδέσουμε την τεχνολογία με τα πραγματικά προβλήματα”, σημειώνει η κυρία Αικατερινάρη εξηγώντας πως οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δουλέψουν με πραγματικά δεδομένα των δημόσιων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ.

“Στη συνέχεια, τα στελέχη των εταιρειών μας θα τα εφαρμόσουν στην καθημερινότητα των δημοσίων επιχειρήσεων σε πραγματικές συνθήκες και στη βελτίωση της εμπειρίας του πολίτη. Εξάλλου, οι λύσεις που θα αναδειχθούν από τους διαγωνισμούς αυτούς, θέλουμε να ωφελήσουν άμεσα ή έμμεσα το σύνολο των πολιτών που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δημόσιες επιχειρήσεις”, τονίζει η ίδια.

Οι συνεργασίες

Βασικός στόχος, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ, είναι να δοθεί στο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της χώρας η ευκαιρία της άμεσης επαφής και συνεργασίας με την πραγματική οικονομία και ειδικά αυτή που συνδέεται με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα να λειτουργούν ως ένα πεδίο δοκιμών (test bed) για καινούργιες υπηρεσίες και προϊόντα, τα οποία, αφού δοκιμαστούν, ενδεχόμενα να μπορέσουν να αναπτυχθούν και προς τη διεθνή αγορά. “Τα οφέλη λοιπόν που προκύπτουν είναι πολλαπλά, ενώ αλλάζει και η νοοτροπία των silos που αποτελεί πάντα ανασταλτικό παράγοντα για οποιαδήποτε πρόοδο”, αναφέρει.

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας και η κατάληξη κάθε διαγωνισμού με λύσεις υψηλού επιπέδου και αξίας για την δημόσια επιχείρηση που θα αφορά, θα θέσουν τη βάση και για μελλοντικές συνεργασίες, αναφέρει ακόμη η κυρία Αικατερινάρη προσθέτοντας όμως ότι “η διαμόρφωση του περιβάλλοντος και των όρων συνεργασίας και σύμπραξης των ομάδων που θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις των διαγωνισμών μας με τα στελέχη και τις επιχειρησιακές μονάδες των εταιρειών μας αποτελούν για εμάς μια πρόκληση”.

Και αυτό διότι όπως εξηγεί η πρόσβαση επιλεγμένων ομάδων σε δεδομένα, υποδομές, επιχειρησιακές λειτουργίες και υπηρεσίες “θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει το επιχειρηματικό απόρρητο και τα συμφέροντα των εταιρειών μας χωρίς να εμποδίζει την έρευνα, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη λύσεων”.

“Η αλληλεπίδραση και το πλαίσιο συνεργασίας των ομάδων με τα στελέχη μας και τις επιχειρησιακές μονάδες μας θα πρέπει να διασφαλίζουν τις συνθήκες για παραγωγική συνεργασία, λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο συμφέρον, το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις εταιρείες μας, καθώς και την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η συνεργασία των εταιρειών με τις πιο επιτυχημένες ομάδες θα μπορεί να γίνει με βάση τους επί μέρους όρους και τις προϋποθέσεις που η κάθε εταιρεία θα διαμορφώσει”, σημειώνει η κυρία Αικατερινάρη.

Τα παραδείγματα του εξωτερικού

Η σειρά διαγωνισμών έρχεται σε μια εποχή που εταιρείες,οι οποίες παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες επιταχύνουν το βηματισμό τους στην καινοτομία παγκοσμίως.

Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Electricity Network Innovation Competition (NIC) αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την ανάπτυξη και επίδειξη νέων τεχνολογιών, λειτουργικών και εμπορικών ρυθμίσεων.

Στη Σιγκαπούρη, o οργανισμός Energy Market Authority βραβεύει, μεταξύ άλλων, την τεχνολογική καινοτομία στο χώρο της ενέργειας (biannual Singapore Energy Award) ενώ ο οργανισμός PUB (Singapore’s National Water Agency) χρηματοδοτεί κατόπιν αξιολόγησης προτάσεις που κατατίθενται στο Competitive Research Programme (Water)  για καινοτόμες λύσεις σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες νερού.

“Σε πρόσφατο workshop που είχαμε για επενδύσεις, αναφέρθηκε από ευρωπαϊκούς φορείς που συμμετείχαν ότι σήμερα αναπτύσσουν στο τομέα της ύδρευσης πιλοτικά έργα που έχουν ως στόχο τον περιορισμό των απωλειών για παράδειγμα μέσα από δορυφορικές λήψεις και προγράμματα που εντοπίζουν διαρροές σε υπόγεια δίκτυα ύδρευσης”, αναφέρει η κυρία Αικατερινάρη καλούμενη να δώσει ένα παράδειγμα για μια πιθανή λύση που θα αναζητηθεί από μια καινοτόμα startup εταιρεία.

Τα επόμενα βήματα

Η σειρά διαγωνισμών “HCAP Innovation Challenge” δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία της διοίκησης της ΕΕΣΥΠ για την ενίσχυση της καινοτομίας στους οργανισμούς του Δημοσίου.

Ήδη από το 2019 δημιουργήθηκε το Δίκτυο Καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ ως πλατφόρμα επικοινωνίας, διάδρασης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας των εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο τηςμε το εθνικό και διεθνές οικοσύστημα καινοτομίας.

Στόχος του Δικτύου είναι η διερεύνηση τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών άμεσου ενδιαφέροντος, η προώθηση συνεργειών μεταξύ των εταιρειών με έμφαση στην καινοτομία αλλά και η επίτευξη της μέγιστης δυνατής εξωστρέφειας και συνέργειας με φορείς καινοτομίας (technology leaders, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, ερευνητικά ιδρύματα κ.α.) εντός και εκτός των συνόρων.

“Μέσω του Δικτύου σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ήδη δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών, συνάθροισης ζήτησης και συνέργειες μεταξύ των εταιρειών σε αντικείμενα όπως η κυβερνο-ασφάλεια, η ηλεκτροκίνηση, η διαχείριση και αξιοποίηση δεδομένων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων ώστε να υποστηρίζουν τις λειτουργικές απαιτήσεις της Βιομηχανίας 4.0 και τις διαδραστικές υπηρεσίες του μέλλοντος”, σημειώνει η κυρία Αικατερινάρη.

“Για να το πούμε με απλά λόγια, μέχρι και το 2019, οι δημόσιες επιχειρήσεις, αν και αντιμετώπιζαν κοινά προβλήματα, ποτέ δεν συναντήθηκαν για να συζητήσουν επιχειρησιακά και τεχνοκρατικά. Σήμερα αυτό γίνεται πραγματικότητα μέσω του Δικτύου Καινοτομίας, όπου συμμετέχουν στελέχη των εταιρειών μας με υψηλή τεχνολογική και επιστημονική κατάρτιση”, τονίζει.

Ακόμη, η ΕΕΣΥΠ και οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου εντάχθηκαν πρόσφατα σε σχηματισμούς ψηφιακής καινοτομίας με ευρεία συμμετοχή φορέων. Μέσω συμμετοχής σε κοινοπραξία κόμβου ψηφιακής καινοτομίας για την περιφέρεια Αττικής, σχεδιάζει να συνεισφέρει σε δράσεις  “δοκιμής πριν την επένδυση” (test before invest) για καινοτόμες ψηφιακές λύσεις.

Επιπλέον, μεγάλες εταιρείες του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ έχουν ενταχθεί σε πρωτοβουλία για τη σύσταση Κέντρου Ικανοτήτων με αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στο χώρο της Ενέργειας σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα.

“Η συνεργασία, η επιτάχυνση των καινοτομικών δράσεων και η εξωστρέφεια των εταιρειών μας είναι πρωταρχικό μας μέλημα και οι σχετικές πρωτοβουλίες μας, όπως εξάλλου και ο διαγωνισμός καινοτομίας ‘HCAP Innovation Challenge’, αποσκοπούν στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στην ανάπτυξη των εταιρειών του χαρτοφυλακίου μας”, τονίζει η κυρία Αικατερινάρη.

Πηγή: capital.gr

SWITCH THE LANGUAGE