Δράσεις καινοτομίας ανακοινώθηκαν από την ΕΥΑΘ στο Φόρουμ των Δελφών

Ίδρυση Ινστιτούτου Νερού και ανακοίνωση διαγωνισμού καινοτομίας ανάμεσα στις ανακοινώσεις

Την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Νερού, ενός think tank με μελετητικό και επιχειρησιακό χαρακτήρα, ανακοίνωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο Ζάππειο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, στην ενότητα “Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων”.

“Το σκεφτόμαστε ως έναν αυτοχρηματοδοτούμενο φορέα υπό την ομπρέλα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα κινητοποιεί και θα συντονίζει επιστημονικές ενώσεις, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ειδικές κρατικές υπηρεσίες”, επισήμανε ο κ. Αμανατίδης. Παράλληλα, ανακοίνωσε την προκήρυξη εντός των επόμενων ημερών διαγωνισμού καινοτομίας για τη δέσμευση ρυπαντικού φορτίου στα λύματα που εισέρχονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης και την ανάκτηση κατόπιν πολύτιμων υλικών από αυτό. “Ψάχνουμε τεχνολογίες για να καθαρίσουμε το εισερχόμενο λύμα, ώστε να παραδίδουμε τελικά ακόμη καθαρότερες εκροές στον Θερμαϊκό”, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ. Ο διαγωνισμός θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ και το MITEF Greece, υπό τον συντονισμό του προέδρου της ΕΥΑΘ, Άγι Παπαδόπουλου.

Συνομιλητές του κ. Αμανατίδη ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης. Βασικό θέμα του πάνελ ήταν η κλιματική αλλαγή ή αλλιώς η “κλιματική κρίση λόγω ανθρωπογενούς δραστηριότητας, που θα μας κοστίσει 700 δισ. έως το 2100”, όπως διευκρίνισε ο κ. Αμυράς, που παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου του για τις ΑΠΕ, την απολιγνιτοποίηση, την ηλεκτροκίνηση και τα αιολικά πάρκα μεταξύ άλλων.

Για τα κονδύλια που αφορούν στην εξοικονόμηση του υδατικού πόρου, 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 120 εκατ. για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” για το νερό, έκανε λόγο ο κ. Αραβώσης επιμένοντας στις αφαλατώσεις με σύγχρονες μονάδες και στις πρακτικές επαναχρησιμοποίησης του νερού. Στο θέμα αυτό, ο κ. Αμανατίδης παρουσίασε τις δράσεις της ΕΥΑΘ για την επαναχρησιμοποίηση των καθαρών εκροών του βιολογικού καθαρισμού με σκοπό την άρδευση αγροτικών εκτάσεων. Ανέδειξε επίσης τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης της ΕΕΛΘ για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας (δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, εκμετάλλευση βιοαερίου ως εναλλακτικού καυσίμου κ.ά.), όπως και τα έργα που θα οδηγήσουν στη μείωση του υδατικού αποτυπώματος της ΕΥΑΘ (τηλεέλεγχος δικτύου, “έξυπνα” υδρόμετρα, αυτοματοποίηση).
Τη συζήτηση συντόνισε η Φαίη Μακαντάση, research analyst στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις.

Πηγή: https://www.eyath.gr/i-eyath-sto-foroym-ton-delfon/

SWITCH THE LANGUAGE